Облицовките в интериора

Бояджийските ефекти и шпакловки омръзнаха. В търсене на индивидуалност проектантите използват стандартните материали по необичаен начин

Напоследък клиентите възприемат облицовките в интериора по-лесно. Това не означава, че ги ползваме по-често, напротив, по-високата им цена от стандартните решения определя избора в повечето случаи.

Мина достатъчно време, през което публиката само гледаше "странните" решения при които външни облицовки се ползват в интериора. Сега това се превърна едва ли не в стандарт.

Масовото използване на всякакви бояджийски ефекти и шпакловки през последните десетина години доведе до това, че макар и достъпни като технология цени, те се преекспонираха и омръзнаха.

Беше задължително скъпите магазини на скъпи улици да са с окачен таван с "лунички", който е шпаклован с "еткаустно венициано" в мраморен ефект.

А най-близо до ума е да използваш "стандартните" материали по необичаен начин, така че да покажеш техните качества. Ако имаме стоманобетонни стени, защо трябва да ги мажем или шпакловаме с гипс и после да се чудим какъв ефект да сложим отгоре.

Нека да ги покажем такива, каквито са. Това разбира се, не може и не трябва да бъде самоцел. Нещата трябва да се случват само когато трябва и където може.

Вътрешни облицовки, които сме свикнали да възприемаме като външни

От 7-8 години често срещано решение е използването на фасадна каменна облицовка и в интериора. Особено любими на инвеститори и архитекти у нас са така наречените "кокалчета" - отпадъкът при окрайването на плочи от ценен гоцеделчевски, или ивайловградски камък.

Цената на материала е много ниска, но това се компенсира от необходимостта от подреждането му на мрежа с монолитна циментова заливка. Комплексната цена може да достигне до 160 лв. на м2. В крайна сметка видът е на хубава суха зидария.

Използване на камък за облицовка на вътрешни стени? Какъв е подходящият контекст?

Камъкът е луксозен материал. Започна да се използва по-често, защото повече хора могат да си го позволят. Преди се правеха класически бани с облицовки на стените от естествен материал или гранит на едри фаши от 1-2 м2. Освен това паната се подреждаха така, че да се подчертае естествения рисунък на материала.

Подходящи са големи хотелски фоайета, офисни пространства и заведения за хранене.

В момента се правят вътрешни облицовки на къщи с едър гоцеделчевски камък, имитиращ носещ каменен зид. В случая фасадната каменна облицовка навлиза буквално в интериора. Така зидарията изглежда масивна и истинска, не личи от пръв поглед, че това е предстенна обшивка.

Използване на гранитогрес в интериора на частния дом

Когато се имитира камък гранитогресът е добра имитация. Той може да се измерва като цена с естествения камък. Гранитогресът е по-здрав и по-лек и ползването му би било лесно и ефективно.

Срещат се и плочи които при съчетанието си образуват абстрактни цветни пана.

Стени с видима тухла

Стените с видима тухла са актуални. Няма да видите обаче такива стени в апартаменти, които струват 500 000 евро и ремонтът им е към 300 хиляди.

Тухлата е хубава, когато я изведеш на показ.

Дървените ламперии се връщат на мода. Как се променя традиционната ламперия?

Лампериите бяха масово явление през 70-те години. Сега отново са актуални.

Тогава най-често се използваше фурнировъчната плоча от дървесни частици с някакъв екзотичен фурнир, например махагон. Сега лампериите навлязоха най-вече в екстериора на сградите.

В момента много често се ползва подобна ламперия и нейният заместител - плочи от дървесни частици и с цвят.

Масово използваните напоследък за стенни обшивки екзотични видове като ник, кумару, махагон и други могат да се открият за 120-140 лева на м2 само за материала. Като прибавим дървената или стоманената носеща скара, цената отива над 200 лева за м2.

Идеята е, че ползваме дървесина, която поради своите качества може да се полага в екстериора - не попива вода, не гние, не измята.

При традиционната иглолистна дървесина рискът е голям, но при употреба в интериора отпадат високите изисквания към физико-механичните качества. Остават само естетическите и икономическите изисквания - да избираме дървесината спрямо размера, фладера, цвета и цената.

Предлага се и третиране с масло вместо лакиране което дава дълбочина на цвета, а не лъскава повърхност.

Използване на текстил и кожа за облицовки

Мокетът е актуална настилка, също така и облицовка, като част и продължение на пода. Облицовките с кожа са особено подходящи за създаване на определен стилистичен ефект.

Нови впечатляващи решения

Впечатляващи нови облицовки са тези с ефект на щамповани релефни елементи, също така прорязани с лазер ажурни стоманени пана.