Качествен ремонт без ненужни разходи?

Ремонтът на апартамент, къща или вила не е лесно начинание, което освен това често не е и твърде приятно. Трябва да вложите много свободно време, енергия, търпение - и не на последно място - финанси, за да се постигне добър резултат.

Необходимо е да се спазва определена последователност в работата - ремонтът се извършва отвътре навън и отгоре надолу. На първо място помещенията трябва да се опразнят, а ако няма къде да се изнесат всички мебели, да се опаковат с найлон.

Представяме ви най-важните насоки, които трябва да следвате, за да сте доволни и щастливи от крайния резултат.

Към кого да се обърнем за извършване на ремонта?

Трябва да решите дали ще възложите ремонта на самостоятелно работещ майстор или на специализирана в строителни ремонти фирма - с изградена организация, продължителен опит и квалифициран екип от специалисти.

В първия случай ще спестите пари, но гаранцията за качественото изпълнение на ремонта ще важи до момента, в който майсторът напусне обекта.

По-добрият вариант е да потърсите професионален екип от специалисти чрез специализирани сайтове за строителни ремонти. Те осигуряват сигурност за качеството, гаранция и ще изпълнят всичко от начало до край - без да губите своето ценно време за доставки на материали или самостоятелно изпълнение на някои дейности от ремонта или почистването.

Специализираните в строителни ремонти фирми предлагат комплексно обслужване с оферта - от планирането до постигането на краен резултат, който удовлетворява нуждите и бюджета на клиента. Те ще ви дадат гаранция за извършения ремонт и ако се наложи - ще отстранят появили се впоследствие проблеми. Освен това ще ви дадат съвет с какви материали и технологии да се извърши ремонта на най-добра цена.

Как да се планира бюджет за предстоящия ремонт?

Планирането на бюджета е първият етап от ремонта. Колкото по голям ремонт сте планирали, толкова по съществено ще бъде отклонението от предварителните планове. Консултантите твърдят, че е почти невъзможно ремонтът да е евтин и същото време качествен.

Ако средствата са ограничени, първо трябва да се планират най-важните и неотложни етапи от ремонта. Ако обаче е замислен цялостен ремонт на жилището без ограничения в бюджета, прави се следващата стъпка.

Какво предлага един Пълен ремонт?

Трябва да се планира предварително дизайна на всяко от помещенията, за да стане ясно къде какво ще се прави. Необходимо е да се знае например къде в банята ще бъде тоалетната чиния, мивката, душът ще има ли вана и душ кабина. Това е от значение за да се предвидят на съответните места изводи на тръбите, осветлението, санитарните отвори, отдушник и др.

Предварително се обмисля дизайна за всяко помещение - кое къде ще се постави за да може да се съобразят всички кабели за осветление, климатици, уреди, кабелна телевизия, интернет, контакти, ключове, охранителна система, телефони, звънец, ел-табло и др.

Всичко това трябва да се предвиди и окабели на този етап, за да се избегне къртене и излишни допълнителни разходи след завършване на ремонта.

Кои са задължителните стъпки при пълен ремонт на жилище?

Необходимо е да се направи подмяна на ВиК инсталацията (за да се сменят старите поцинковани тръби с пластмасови, които са по ефективни, позволяват по-голяма гъвкавост и достигане до трудно достъпни места), както и на електрическата инсталация.

След това се преминава към следващия етап - същинската ремонтна дейност (мръсната работа). Този етап се включва поставяне на дограма, фаянс и теракота, замазки и шпакловки, подготвяне на отвори за вратите, гипсокартон и гипсофазер, окачени тавани, скрито осветление, мазилка, зидария, външна и вътрешна изолация.

Външната изолация се избира според сградата и материалите са разнообразни.

EPS (експандиран пенополистерол) или стиропор, каменна вата, графитен топлоизолационен материал. Изборът на материал зависи от бюджета на клиента, но не препоръчваме в този етап от ремонта да се правят компромиси с цената. Икономиите във външната изолация струват много скъпо впоследствие.

Какво предстои след избора на материали и извършването на същинския ремонт?

Идва ред на довършителните работи (чистата работа). Те включват монтиране на осветителни тела, контакти, ключове, мивки, душ кабини, тоалетна чиния, вана, радиатори, вентилация, врати, кухненско обзавеждане, ламинат, паркет и др.

Накрая остава последният етап от ремонта - обзавеждането. Ако се спазва тази последователност е възможно при недостиг на средства да се отложи закупуването на част от мебелите и за по-късно.

Какво още съветват специалистите?

Пазаруването в последния момент може да оскъпи значително ремонтните дейности.

Ако искате луксозни плочки и теракота, имайте предвид, че от 40 до 60 дни е срокът за изпълнение на доставката. Затова добре е да започнете по отрано с избора им преди да започне ремонтът.

Непременно трябва да се запазят мостри от цветове и материали, които поръчвате. Не пестете материали!

Когато се стигне до канализацията, договорете се предварително със съседите да се подменят изцяло вертикалните щрангове. Ще ви струва много по-евтино от това всеки да се справя сам. Ако имате намерение да бутате преградни стени непременно се консултирайте със строителен инженер. Със сигурността и здравината на сградата при земетресения не бива да се правят компромиси!

Други съвети

Ако искате да направите преградна стена, едно от най-удобните решения е да ползвате гипсокартон. Той се използва масово и за обръщане на прозорци.

Специалистите твърдят, че за много криви стени и тавани най удобният и добър начин е поправянето им е поставяне на гипсокартон.

От една страна с него се работи лесно, а от друга, гипсокартонът позволява да се правят лесно фигури и дори скрито осветление. Под гипсокартона е възможно и поставяне на вата и изолация.

Какви грешки се допускат най-често при строителен ремонт?

Ако дограмата се смени след ремонта, неизбежно ще има нужда от допълнителен ремонт (и допълнителни разходи) около прозорците или вратите.

Първото, което трябва да се направи при един строителен ремонт, е де се смени дограмата - защото от нея зависят вътрешните ремонти и външната изолация.

Грешно е да се стремим към изравняването на нивата на отделните помещения когато се работи с различни материали. Например ламинат в коридора или други помещения, а в кухнята плочки.

Често се забравят вратите. Ако искате да сложите нова настилка върху старата трябва да планирате височината на новата настилка така, че да не се наложи да режете долната част на вратите.