Как се прави шпакловка

В Интернет са публикувани много статии и видеоклипове за шпакловка, тук ще разкажа какъв е начинът и последователността от строително-ремонтни дейности, които извършвам при ремонти, свързани с различни видове шпакловки.

Подготовка за шпакловане

Артефикс на Артеколор

Има няколко вида обекти, ново строителство и добре познатото старо строителството.

Новото строителството е еднотипно, комбинация от бетон и тухли. Старото строителството е няколко вида, бетон и тухли, панелно, ЕПК (едроплощен кофраж) и пълзящ кофраж.

При новото строителството трябва да се за чистят стените от напръскана замазка. Обикновено замазката се прави от края и стените на височина до 1 метър са напръскани.

При старото строителството може да има стара шпакловка, тапети, винервайс и вар по стените и таваните. Всички тези неща трябва да се свалят до здрава основа и след това подлежащите на шпакловка повърхности да се обезпрашат.

Грундиране преди шпакловка

CERESIT CT17

Обикновено ползвам АРТЕФИКС на Артеколор той се развежда с вода 1:2 или 1:3. Ползвам и грунд на CERASIT CT17, който е готов за употреба и не се разрежда.

След подготовката следва грундиране. Аз препоръчвам грундиране с дълбоко проникващи грунд.

Грундирането се прави ръчно с валяци, широки четки тип баданарка, пулверизатори, и пръскачки. Възможно и до си направи механизирано с машини за безвъздушно боядисване.

Обикновено се минава веднъж, на ако основите са по слаби, сухи и рехави е препоръчително грундирането да се повтори след 3-4 часа.

Отстраняване на пукнатини по стени и тавани

Стъклотекстилна мрежа CERESET CT325
Отстраняването на пукнатини е задължително, иначе след шпакловката и боядисването ще се появят отново.

Отстраняването става с ПВЦ мрежа 160 гр, може да се използва на Cerasit и Баумит.

Може да се нанесе само на пукнатината или цялостно, което е по добре. Нанася се с гипсово лепило или гипсова мазилка.

Новото което се ползва от известно време е гласфазерен воал, той е за цялостно поставяне.

Има различни видове плътност, залепва се със специално лепило, или с готова полимерна шпакловка.

Изправяне на вътрешни и външни ъгли

KNAUF MP 75 SL

При старото строителството стените и таваните са доста криви, съответно и всички ъгли са криви. За да се изправят стените и таваните е нужно да се монтира гипсокартон или да се направят метални "майки" (правят се през 2 метра и се нивелират) и да се измаже с гипсова мазилка турбозол.

Много малко хора се наемат да направят тази стъпка. За тази цел има един термин в строителството – да се “залъже”. Изправят се вътрешните и външните ъгъли, тогава визуално всичко изглежда право. Това нещо се прави с гипсова мазилка, аз използвам KNAUF MP 75 L или MP 75 SL.

Монтаж на ръбохранители (ъглопротектори )

Аз ползвам алуминиеви усилени ъглопротектори, монтират се на всички външни ъгли с гипсово лепило. При новото строителството и при гипсокартон ползвам композитни ъгли, от пресована многопластова хартия с различни степени на здравина.

При новото строителството има груби ъгли за мазилка, те хващат ръжда и не ги покрива латекс. Този тип ъглопротектори се поставят с готова полимерна шпакловка, предназначена за монтаж на ленти Q1

Заравняваща шпакловка

Заравняващите шпакловки най често са на гипсова основа, при тях потъването на материала го няма.

Препоръчвам шпакловка на една ръка с MP 75 SL и втора ръка с фюгенфюлер на KNAUF. Нанасям шпакловката с голяма маламашка 46 см и я подравнявам с еднометров нож с острие 0.5 мм

Може да се направи и с две ръце фюгенфюлер или две ръце с гипсово лепило на Боро. По принцип става и с материали и на други фирми.

Заравняващите шпакловки не изправят стените и таваните. Тяхната цел е да стените и таваните от дупки, пори, леки вдлъбнатини. В някои случаи може да се наложи и трета ръка – за по високо качество. Заравняващата шпакловка служи за основа преди фината шпакловка.

Фина шпакловка

Полимерна шпакловка SEMIN EXPERTert.jpg

Фината шпакловка е последната преди шлайфане. Тя се нанася минимум на два слоя, може и трети слой за по високо качество.

Фина шпакловка която аз ползвам е готова ШИТРОК зелен капак когато я правя с маламашка. Той е по твърд материал и и се нанася на много тънки слоеве, когато се нанася по дебел слой винаги се образуват мехури или балончета.

За това тя е добра за нанасяне с ножове и валяци. Аз правя почти изцяло фината шпакловка с валяци и ножове с острие 0.3 мм, те са с дължина от 15 см до 1м.

КНАУФ READYFIX ROLL & SPRAYПолзвам фина шпакловка на SEMIN Expert, и KNAUF Readyfix Roll & Spray. СЕМИНА пълни до 0.7 мм, КНАУФ пълни до 0.4 мм, те са меки шпакловки и не образуват балони и мехури.

КНАУФ не се разрежда с вода тя е по рядка и е готова за шпакловка.

СЕМИНА може да се разреди с до 1 литър вода, всички готови полимерни шпакловки трябва задължително да се разбъркват много добре. Има специални бъркалки за готови шпакловки, много бързо и качествено става с тях.

Има и много други марки фина шпакловка на пазара, които също са качествени, но аз ползвам тези които описах по-горе.

Нанасям да шпакловката с валяци предназначени за фина шпакловка, ширината е 8 см, 18 см, 22 см, 25 см, както и ъглов валяк. Нанасям площ между 6 и 10 м2, за да не пресъхва шпакловката, винаги трябва да са затворени прозорците. Така се удължава времето на съхнене на шпакловката.

Заглажда се с нож хоризонтално и вертикално. За втората ръка използвам и странично осветление на разстояние 5-10 см от стени и тавани. Така шпакловката става по качествена и след това по малко се шлайфа.

Шлайфане на шпакловка

Шлайфането е последната дейност преди боядисване. Може да се шлайфа ръчно или механизирано.

Шлайф акумулаторен (жираф) DeWALT

Аз от 2007 г. ползвам жираф, машина за шлайфане на стени и тавани.

Твърдите шпакловки ги шлайфам с шкурка номер 150 или 180. Меките шпакловки ги шлайфам с шкурка номер 180 или 220, това е достатъчно. Някой колеги слагат по фина шкурка като номер 320 ти номер, но според мен това е излишно.

По време на шлайфане ползвам странично осветление както при втория пласт шпакловка, така се отстраняват почти всички дефекти. В този случай остават много малко дефекти за отстраняване. Те се поправят в отделни точки като отново се ползва грундиране, шпакловка и шлайфане.

Проверка на качеството и приемане от клиента

Страничното осветление се ползва от майстора за постигане на по-високо качество, а не за да се ползва от клиента за приемане на ремонтните дейности. Приемането обикновено се извършва при стандартното за помещението външно или вътрешно осветление, а не чрез странично осветяване на стени и тавани.

Ако клиентът настоява да приеме обекта с проверка чрез странично осветление на стени и тавани, тогава цената е по-висока и се договаря допълнително според изискванията на клиента.