Каква дограма да изберем - PVC, дървена или алуминиева?

Алуминиева дограма

Алуминиевите профили са пожаро- и земетръсоустойчиви и се поддържат лесно. Но са по-скъпи от PVC дограмите.

Алуминият е добър проводник на топлина и може да доведе до конденз. Заради това се произвеждат алуминиеви профили с прекъснат термостат.

Алуминият има възможност за прахово боядисване в пълната цветова гама, включително специални ефекти и имитация на дърво. Обработените с технология Dira clear или Durafion цветни повърхности на фирма Schuco предотвратяват замърсяване.

На пазара се предлагат и профили, които комбинират дърво с алуминий, като така се съчетават устойчивостта на алуминия с добрите изолационни характеристики на дървото.

Алуминиевите профили се препоръчват при остъкляване на тераси, входни помещения и магазини, тъй като осигуряват добра прахоизолация и шумоизолация. Здравината на алуминия позволява сложни решения като структурни и окачени фасади и покривни конструкции.

Алуминиева дограма

PVC дограма

PVC дограмата се изработва и монтира по-лесно и не се нуждае от специално поддържане. Тя кондензира влагата по-трудно от алуминия. Има вградени усилващи конструкцията метални профили, които я правят устойчива на деформации. Тези профили трябва да са от поцинкована стомана, в противен случай се получава ръжда, която може да обхване и обкова.

Произведеният по стандарт профил има съответната маркировка. Производителите мислят и в екологична насока. Фирма KOMMERLING например паралелно с използването на рециклиран материал започва да влага в производството на PVC изключително и само безоловна пластмаса, както и безвредни за околната среда стабилизатори.

PVC дограма

Дървена дограма

Дървена дограма Дървото е доказало своите качества и трайност, а днес с новите технологии на производство и покрития дървената дограма наистина е трайна и се поддържа лесно. Качествената дограма се произвежда от селектирана като произход и влажност дървесина, която се суши в компютърно управлявани сушилни, като така се получава материал с равномерна остатъчна влажност /10-12%/ и минимални линейни разширения.

Най-масово използваните видове са европейски бял бор, меранти, еквалипт, сибирска лиственица и дъб.

Някои видове дървесина минават през вакуумно импрегниране и се обработват многократно. Фирмите за дървена дограма, използват изключително акрилни лакове на водна основа, които имат подобрена устойчивост на слънчева защита и предпазват повърхността на дървото за период от 5 до 7 години. Трислойно и радиално слепеният профил осигурява трайност на крайния продукт и свежда до минимум изкривяването.

Дървената дограма е подходяща и за реставрацията на стари сгради, част от която са паметници на културата. При тях дограмата е авторски елемент от фасадата и е немислимо формата и да бъде променена.

Профил

Вече масово се използват 5-камерни PVC профили - те са с по-добри топло- и звукоизолационни характеристики. Конструкцията им непрекъснато се подобрява. Това улеснява монтажа и открива нови перспективи в производството. Фирми като Schuco пък предлагат профили с повишена пожарозащита.

Италианският производител Fihstral, представен на българския пазар от фирма "Джи Ти Ти", предлага прозорци и врати от серията Classic-Line Plus. Те имат 6-камерна структура на профила на крилото, което гарантира много добри толоизолационни качества.

Профилът, от които се изработва дървената дограма, е стабилизирана още при неговата изработка и осигурява 100% устойчивост на изделието, което не позволява никакво измятане или провисване.

Дървена дограма

Стъклопакет

Остъкляването заема 80% от площта на прозореца, затова стъклопакетът е най - важният елемент в дограмата. Основните критерии за избор на стъкло са предназначение на помещението, изложение, шум, опасност от проникване с взлом, нисък или висок етажна сграда.

Може да избирате между различни типове стъкла - безцветни, оцветени, матирани, армирани, отражателни. Не правете компромис с дебелината на стъклопакета. Тя трябва да е над 24 мм, за да има звуко- и топло- показатели.

Триплесът е многослойно стъкло, което може да бъде куршумоустойчиво. Съществува и закалено стъкло, което има 4-5 пъти по-висока якост на огъване от обикновеното. При евентуалното счупване то се разпада на парчета и не мое да ви нарани.

Все по-често се използва така нареченото К-стъкло. При вграждането му в стъклопакета се повишава топлинната изолация, като се изравнява с тази на профила и така се получава конденз по самите стъкла. К-стъклата са едностранно обработени с метал-оксид/титаниево покритие.

Прозорците могат да бъдат приспособени към индивидуалните изисквания за шумоизолация от 1-и до 5-и клас, като последният се използва при среда с високи нива на шум. Вече съществува и самоизмиващо се стъкло с покритие от миниатюрни кристалчета, които не само че не задържат прах и мърсотия, но и разграждат попадналите върху стъклото органични вещества.

Екстри

Някои марки предлагат вградена система за микровентилация с миниатюрни клапи, които се отварят в зависимост от нуждите и пропускат малки порции въздух. Системата е саморегулираща се и може да разполага с филтър.

Предлагат се и също прозоречни клапани с датчик за влага (от френската фирма Aereco). Те автоматично регулират потока на въздух в зависимост от относителната влажност на помещението. Могат до си монтират дори и на вече поставена дограма.

Качествените външни щори намаляват енергийните загуби през прозореца до 50%. В системата може да бъде интегрирана мрежа против насекоми. Изградена е от фина стъклофазерна тъкан. Има добра пропускливост на светлината и устойчивост на атмосферни влияния, както и повишена защита срещу взлом.

Водещите производители работят активно в екологична насока. Фирмата Schuco представя на пазара система от непрозрачни функционални елементи, които могат да бъдат изтегляни пред прозоречните отвори според индивидуалните нужди. Тези елементи служат последователно например за топлоизолация, слънцезащита и добив на енергия чрез фотоволтаика.

Капаците не са много разпространени в България. Въпреки това трябва да имаме предвид, че те имат функция на втори прозорец по отношение на звуко- и термоизолация. Не трябва да пренебрегваме и естетичната им визия.

Капаци за прозорци

Някои фирми предлагат висококачествена дограма и дървени капаци от славонски дъб, внос от Босна и Хецоговина. Дограмата е лепена трислойно и е сушена до 10% с цел да не се измята. Капакът и профилите са в комплект, но дървените капаци могат да бъдат сложени и на PVC дограма. Ламелите са им подвижни. Гаранцията на лака е 5 години и 10 години, ако е боядисан с боя.

Дизайн

Дограмата вълнува дизайнерите и в тази област не липсват разлики в детайлите. Добрият дизайн е с елегантни изтеглени форми. При PVC дограмата въпреки усилването на конструкцията с повече камери профилите придават лекота на рамката и ненатрапчиво се сливат с общия силует на прозореца. Декоративните профили са особено подходящи при саниране на стари сгради. Интересна е възможността да се слагат стъклописи върху стъклата.

Полезен съвет съвет при смяна на дограма

Поява на конденз

Често след смяната на старата дограма с PVC или алуминий се появява конденз, за който клиентите обвиняват "некачествената" нова дограма. Истината е съвсем друга. След подмяната на дограмата помещението се "запечатва", влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по най-студените повърхности, а по правило това е стъклопакетът.

За да намалите влажността на въздуха, трябва да проветрявате редовно помещенията. Използването на вградената вентилационна система намалява значително влагата .

Поставянето на дървена дограма не изисква специални мерки за вентилиране на помещението, защото профила поема част от влагата и не предизвиква и конденз.