Какво трябва да знаем за боядисването и пребоядисването?

Жилището може да бъде обновено и освежено като се пребоядисат стените и дограмата. С боядисване може да обновим и някои мебели, както и постройки, които са на открито. Освен че разкрасява външния вид, боядисването служи същи и като защита срещу атмосферни влияния.

Разнообразието на бояджийски материали е много голямо. Съвременна тенденция е материалите с органични разтворители постепенно да бъдат замествани с водоразтворими, които са екологични и безвредни.

Нека разгледаме основните видови бои, някои правила и техники при боядисване на различни повърхности като стени, тавани, врати и прозорци и др. Подминаваме темата за избор на цветове, тяхното съчетаване, модни тенденции и други такива съображения, защото това преди всичко е въпрос на личен вкус.

Боядисването, освен с декоративна цел, служи също и за улесняване на почистването и поддържането - като защитава повърхностите от атмосферни и други влияния, а често предпазва също от микроорганизми и дърворазрушителни насекоми.

Изборът на боя зависи от вида на основата. За крайния резултат най-голямо влияние оказва правилната подготовка на основата преди полагане на боята.

Материалите за повърхностна обработка включват:

  • Различни по цвят и вид байцове
  • Лазурни, алкидни, нитроцелулозн и дисперсни бои за вътрешно и външно боядисване
  • Различни грундове и бои, които предпазват от корозия.

Не е възможно, пък и не е необходимо изреждането на всички видове бои с техните особености и предназначение. Затова ще Ви представим обобщена информация за няколко основни групи, които най-често се използват при домашните ремонти.

Всички бои се състоят от няколко основни компонента:

Свързващи вещества, разтворители и др. Те съдържат различни добавъчни вещества, които подсилват едно или друго тяхно свойство, като ускоряване на филмообразуването и съкращаване времето за съхнене, някои предотвратяват развитието на микроорганизми.

По съществена промяна през последните години е във вида на разтворителя, като тенденцията е към бързо намаляване на дела на органичните вещества за сметка на водоразтворимите бои и лакове. Тези от по-старото поколение съдържат 50-70% органични разтворители, чието изпаряване предизвиква втвърдяване на боята. Те обаче насищат въздуха, който дишаме, с далеч не безвредни съединения. Дълго време след като боята се е втвърдила, минимални количества от тези вещества все още продължават да се изпаряват. Затова, подтиквано от екологични и здравословни мотиви, производството на бояджийски материали все повече използва продукти, при които разтворителят е вода.

Дисперсионни бои

Този вид бои най-често се използват за боядисване на стени, тавани и за вътрешно и външно боядисване. Покритието има добра устойчивост и позволява измиване с вода при търкане без опасност от повреда. Друго добро качество на тези бои е, че покритието е паропропускливо, позволява на водните пари да преминават през него и да не се задържат. Зидарията и мазилката не се овлажняват и няма опасност през зимата влагата в тях да замръзне и да причини разрушаването им.

Много важно при избора на една или друга дисперсионна боя е нейната покривна способност. От това зависи колко слоя боя трябва да се нанесат, за да се получи добро оцветяване на повърхността без да прозира основата. При работа с боя с висока покривна способност се пести време и труд.

Има бои с по-висок вискозитет, наподобяващи гъста маса, тяхното предимство е, че не се образуват капки, падащи от четката или валяка. Те са особено удобни за хора, които нямат никакви умения и поради това опасността от накапване с боя на пода особено при боядисване на тавана, силно намалява.

Произвеждат се и други бои, съдържащи добавки, предотвратяващи развитието на микроорганизми като плесени, лишеи и др. Противоплесенните бои са много подходящи за помещения с висока влажност.

Ако все пак има плесен, тя трябва да се премахне преди да се нанесе боята. За тази цел се използват фунгицидни препарати, а ако има тъмни петна се обработват с избелващ разтвор, за да не прозират през нанесената боя. В тези случаи е нужно предварителното грундиране на основата.

Боите представляват водна дисперсия на различни изкуствени смоли и според вида им често носят наименования като "акрилатни" или "стирол-акрилатни", пигменти и спомагателни вещества. При изпаряване на водата тези частички се свързват и образуват здрав филм.

Докато са още пресни, водно-дисперсионните бои се разтварят и мият с вода. Всички изцапвания както и инструментите за боядисване своевременно се измиват с вода.

Когато се втвърди покритието то става много устойчиво и е трудно да се отстрани. При прекъсване на боядисването четките и валяците се поставят потопени в съд с вода, за да не се втвърди боята.

Дисперсионните бои се доставят най-често бели, като при нужда се оцветяват с добавяне на оцветител. Желателно е цялото количество боя да се оцвети наведнъж, за да не се получат разлики в цвета. При работа с фабрично оцветени бои такава опасност не съществува.

Дисперсионните бои се различават и по вида на покритието – гланцово, матово или с наподобяваща коприна структура. Има специални бои, които са пригодени за получаване на релефни декоративни мазилки.

Дисперсионните бои са както за вътрешно, така и за външно боядисване.

За фасади се използват бои с повишена устойчивост на атмосферните влияния. По принцип боите за външно боядисване могат да се използват и за вътрешността на сградата.

Дисперсионните бои са използват основно за боядисване на стени и тавани и напълно изместиха някога масово използваните постни бои. Затова при пребоядисване на стени, покрити с постна боя, тя трябва старателно да се премахне. Това се прави чрез навлажняване и изстъргване, а пък остатъците се измиват с вода и дунапренова гъба.

Някои майстори препоръчват прилаганата преди време техника основата да се грундира предварително с безир. При съвременните бои това не бива да се прави - защото повърхността на стената ще бъде запечатана от безира.

За подготовка на основата се използват проникващи в мазилката или шпакловката грундове, разредена боя и др.

Боите на водна основа - екологичната алтернатива

Произвеждат се на база висококачествена самоомрежваща се акрилатна емулсия и добавки, подобряващи качеството. Подходящи са за дограма, градинска мебел, огради, мебели, цветни решения в детски стаи, дървени или метални детайли и др.

Те са алтернатива на традиционните алкидни бои, не съдържат ароматни органични разтворители и не се отделят неприятни миризми. Създават гладко, приятно на допир покритие със сатенен гланц, което не задържа прах.

Имат добро сцепление с повърхностите и притежават висока еластичност, устойчива на деформации, дължащи се на промени в температурите. Боядисаните повърхности не си променят цвета и са устойчиви на влага.

Боя за влажни помещения

Хомогенна система на база акрилатна дисперсия, вода, пигменти, пълнители, антибактериални съставки.

Подходящи са за жилища, хотели, ресторанти, училища, детски градини, обществени сгради и помещения с висока влажност.

Отлична покривност на боядисваните повърхности. Приятно на пипане покритие със сатенен гланц, което не задържа прах. Отлична устойчивост на мокро триене, позволява почистване с различни миещи препарати.