Съвети за перфектна шпакловка при строителен ремонт

Шпакловката за всеки отделен строителен обект се планира и изпълнява конкретно и според условията – има панелни, тухлени или ЕПК апартаменти както и офиси и къщи с различен тип строителство и всички те имат своите особености.

Първото нещо, като трябва да се направи, е да се провери здравината на таваните и стените.

Обикновено при панелните апартаменти има подкожушени места от заглаждането на панела, а при тухлените сгради често има отлепена мазилка

В началото на ремонта тези участъци се изстъргват и изкърпват, след това се грундират и измазват.

Как да грундираме преди шпакловка?

Грундирането преди шпакловка се извършва дълбокопроникващ грунд. Грундът заздравява основата и прави много добро сцепление за нанасяне на мазилки и шпакловки.

Препоръчвам грунд за стени Артефикс на българския производител Артеколор или CT–17 на Ceresit. Може да се ползва също така и контактен грунд Бетонконтакт на Knauf или Теразид G-22.

Материали за грундиране преди шпакловка

Материали за грундиране преди шпакловка

Как се ремонтират пукнатини

След това се преглежда за пукнатини. Когато пукнатините са по една-две, на стената или тавана се залепва армирана лента върху пукнатините и се нанася един или два слоя шпакловка за да покрие хубаво лентата. Препоръчвам самозалепваща фугопокривна лента тип мрежа на Knauf. Този вариант най често се прави при панелни и ЕПК апартаменти

При тухлените жилища обикновено пукнатините са повече и там е нужно полагане на на стъклотекстилна (ПВЦ) мрежа за армиране на шпакловки на цели стени и тавани. След това се нанасят един или два слоя гипсово лепило до пълно покритие на мрежата.

Препоръчвам стъклотекстилните мрежи Баумит СтарТекс 145, Ceresit CT 325 и Tytan IS 165.

Същата процедурата се извършва при тънките преградни стени в панелните апартаменти, те са на бани, тоалетни и антрета.

Материали за ремонт на пукнатини на стени и тавани

Материали за ремонт на пукнатини на стени и тавани

Изправяне на вътрешни и външни ъгли

Следващата строителна дейност е да се изправят всички вътрешни и външни ъгли и вдлъбнатини, материал за тази процедура може да се избере от няколко видова гипсови мазилки.

Мазилките който препоръчвам са MP 75 на Knauf, MP 75L на Knauf, ROTBAND на Knauf и Рацио 1000 на Баумит.

Мазилки за изправяне на ъгли

Мазилки за изправяне на ъгли

Изравнителна шпакловка

Следващата стъпка е изравнителената шпакловка с гипсово лепило или гипсова шпакловка. Нанася се на два слоя задължително, ако има нужда може и трети слой.

Може да се нанася с голяма маламашка 50-55 см както и със стандартна 30 см.

Първия слой се нанася вертикално, а вторият хоризонтално, или обратното, това се прави за по добро изразяване и изглаждане, с третата ръка се постига още по високо качество.

Между нанасяне на слоевете или ръцете, което е едно и също, шпакловката се цикли с шпакла или се шлайфа с шкурка, всичко това дава по високо качество.

Препоръчвам гипсово лепило и гипсова шпакловка на Боро, гипсова шпакловка Фугенфюлер на Knauf, и Супер на Ригипс. Има още много видове шпакловки и лепила, но се спирам на тези които аз самият ползвам постоянно.

Материали за изравнителна шпакловка

Материали за изравнителна шпакловка

Фина шпакловка

Последният процес е фината шпакловка, тя се нанася на минимум два слоя.

Първият слой се нанася с няколко милиметра равномерна дебелина да покрие хубаво предишните слоеве шпакловка с гипсово лепило или гипсова шпакловка.

Равномерната дебелина на фината шпакловка е от много голямо значение за добрия външен вид и равномерност на цвета на стените и таваните.

След пълно изсъхване на първия слой фина шпакловка се зачистват шпаклованите повърхности с шпакла - от шупли, резки, мустаци и бобини.

Може и да се зашлайфа с шкурка. След това се нанася финалният слой, с който цели идеално заглаждане. За още по високо качество може да се направи междинно шлайфане и трета ръка.

Материала които препоръчвам е Шитрок Супер финиш на Knauf, но може да ползвате също и готови финиш шпакловки и на ProMix Finish на Ригипс, шпакловка MD на Боро и Final Finish на Норгипс.

В моята практика най-добри резултати се получават с Шитрок супер финиш на Knauf.

Материали за фина шпакловка

Материали за фина шпакловка

После следва шлайфане с жираф с шкурка номер 180 за стени и тавани, а ъглите се шлайфа с такива наречения шлайфер с шкурка номер 150 и след това с мека гъба номер 180.

През цялото време на шлайфане на ъглите се осветява с лампа или фенер за откриване и отстраняване на всички недостатъци.

И на самият финал за абсолютно качество може всички стени и тавани да се минат с мека гъба номер 180 и през цялото време да се осветява с фенер.

Боядисване с латекс, декоративни мазилки

След завършване на всички описани по-горе операции, шпакловката е готова за боядисване с латекс или нанасяне на декоративни мазилки.
Заключение

Описаната от мен техника за шпакловане е основана на многогодишен опит и е сигурен начин за постигане на много високо качество.

Пропускане на някой от изброените процеси не е желателно защото води до по-лошо качеството на шпакловката и външният вид на стените и таваните няма да е с максимално възможното качество.