Всичко за гипсокартона

Гипсокартон за сухо строителство

Какво представлява гипсокартонът

Гипсокартонът спада към материалите за сухо строителство, обшивки на тавани и стени, често използван за създаването на преградни стени, окачени тавани, скрито осветление и изолация. Използването на технологии на сухо строителство нарастваше с усилени темпове последните години и днес качествен ремонт е немислим без употребата на гипсокартон.

Плоскостите гипсокартон се състоят от гипсова вътрешност, което е обвита в специален, много здрав картон. Този покриващ картон е идеална основа, за покриване с всякакви строителни материали - плочки, латекс, боя, мазилки, тапети и други.

Най-разпространеният като цяло начин за монтаж гипсокартон е върху предварително изработена и монтирана метална конструкция, която е закрепена към стената посредством винтове. Чрез този метод на конструкцията се създават впечатляващи и разнообразни форми на стените или окачените таваните. Те могат да бъдат кръгли, заоблени, стъпаловидни, на няколко нива и всякакви други, които въображението ви може да си представи.

Не си мислете, че монтажът на гипсокартон е процес, който може да се извърши от обикновен домашен майстор или от самите вас. За качеството на монтажа са нужни квалифицирани специалисти с голям опит. При липса на необходимите знания и опит рискувате монтажа да се повтаря отново, и отново, и отново...

Назад в годините на гипсокартона

Като строителен материал гипсът се е използвал още по времето на древните гърци, които са дали и наименованието на този материал - "гипрос", което се превежда като "кипящ камък". Гипсът е бил наследен от римляните, а те са го разпространили в Европа. Още тогава материалът започнал масово да се използва за всякакви ремонти на сградите.

Гипсокартонните листа от съвременен тип започнала да произвежда немската фирма "Братя Кнауф" през 1958 година, по същото време такава продукция предложила на пазара и шведската фирма "Гипрок".

Първоначално гипсокартонът се е използвал предимно от домакинствата, но днес възможностите му за приложение са далеч по-големи. Той е неизменна част от строителството на жилищни, промишлени, търговски, административни и други видове сгради и помещения.

Какви са качествата на гипсокартона?

Този модерен строителен материал за сухо строителство има отлични хигиенични свойства.

Гипсокартоновите плоскости са нетоксичен материал, притежаващ отлична звукоизолация, той е въздухо-пропусклив и има добри водоустойчиви и огнеупорни качества.

Гипсокартоновите плоскости са лек материал, при монтажа на който отсъстват така наречените „мокри” процеси на обработка. Щом има някакъв проблем или при необходимост, поставените гипсокартонени листа могат да са подменят с нови.

Гипсокартонът се изработва по екологично чист метод и се откроява с дългия си живот, което го прави широко използван като лесен, бърз и сигурен изпитан резултат.

Монтаж на гипсокартон

След като сме изработили сигурна и здрава метална конструкция, залагаме на отлично качество на монтажа на гипсокартоновите плоскости. Ако при монтажа и производството на конструкцията е използван прекалено тънък или некачествен материал, то може да се сблъскаме с корозионни процеси. За да избегнем това ние използваме само материали на фирми с доказано качество на продуктите.

Гипсокартонът дава простор на въображението ни в избора на различни декорации, променящи облика на жилището или офиса - фигури, орнаменти, арки и всякакъв вид декоративни окачени тавани с ефектно скрито осветление.

Работата с гипсокартон е лесна и не отнема много време. Платната гипсокартон са направени от чист гипс, което осигурява малко тегло, лесна обработка, монтаж и голяма якост. Фирата от гипсокартон (както и при останалите материали и консумативи в системите сухо строителство) е сведена до минимум.

Някои видове гипсокартон

Гипсокартон KNAUF GKB 12.5/1200/2000 мм

Гипсокартон стандартен. Дебелина 12.5 мм, ширина 1.2 м., дължина 2 м. Интериорно приложение само в сухи помещения. За преградни стени , окачени тавани и други.

Гипсокартон KNAUF GKB 12.5/1200/3000 мм

Гипсокартон стандартен. Дебелина 12.5 мм, ширина 1.2 м., дължина 3 м. Интериорно приложение в сухи помещения. За преградни стени и окачени тавани.

Гипсокартон KNAUF GKI 12.5/1200/2000

Гипсокартон влагоустойчив. Дебелина 12.5 мм, ширина 1.2 м., дължина 2 м. Интериорно приложение във влажни проветриви помещения. За окачени тавани и преградни стени.

Гипсокартон KNAUF GKI 12.5/1200/2600

Гипсокартон влагоустойчив. Дебелина 12.5 мм, ширина 1.2 м, дължина 2.60 м. Интериорно приложение във влажни проветриви помещения. За преградни стени, окачени тавани и други.