Всичко за тапетите

Мнозина от вас си спомнят трудностите при обзавеждане на дом преди години!

Еднообразието в предлаганите материали не позволяваше да се осъществят нестандартни интериорни идеи и ограничаваше каквато и да е индивидуалност. Днес разполагаме с огромен избор и можем да превърнем всяка къща, вила и апартамент в индивидуален и уникален дом.

Тапетите са подходящи за различни интериорни решения. С тях могат да се декорират както цели пространства, така и отделни помещения.

В зависимост от индивидуалните предпочитания и изисквания на конкретния проект се прави предложение за най-подходящите видове. Комплексният подход и професионалното познаване на продуктите дават възможност тапетите да се съчетаят с подови настилки, завеси, дамаски, осветителни тела и различни аксесоари за декорация.

Особено важно е преди да се спрете на десен да изберете тапети според предназначението и вида на помещението, в което ще се полагат, дали ще има влага, дали искате тапетите да могат да се мият и какъв ефект искате да постигнете.

Трябва да спазват и съветите на производителя, за да се постигне добро залепване.

Разнообразието при тапетите е голямо и това ги дели на:

 • Хартиени тапети
 • Тапети с ПВЦ покритие
 • Тапети с винилно покритие
 • Тапети с имитация на дървесен фурнир
 • Тапети с текстилно покритие
 • Тапети с естествени птичи пера
 • Тапети с метален ефект
 • Тапети от фибростъкло
 • Бамбукови тапети
 • Други видове тапети с голямо многообразие

Според основата тапетите могат да са с хартиена или влийс основа. Влийс основата има редица предимства – позволява на стената да диша, по-здрава основа е, дава възможност за многократна корекция и с по-малък разход на лепило.

Тапетите разделят на няколко групи:

 • Миещи се и немиещи се - важно условие, когато избирате тапет за влажно помещение
 • Небоядисващи се и боядисващи се, които да боядисате в цялата гама на латексите

Според основата и финишния слой тапетите са:

 • Хартиени
 • Метализирани
 • Винилови
 • Естествени материал
 • Текстилни
 • Фибростъкло
 • Други

Много ефектно е поставянето на няколко цвята или десена тапети върху една стена. Залепени в непосредствена близост те разчупват интериора.

Може да се създаде акцент с облепването само на една стена в помещението с тапет, подбран спрямо цветовата гама. Това позволява по-тежки или наситени десени да се съчетаят с общата визия без да се натрапват прекалено.

Когато комбинирате тапет с латекс, първо се избира тапета и след това латекса. Последните имат много голяма цветова гама, която позволява лесно напасване към тапета. Обратното е почти невъзможно.

Много ефектни са релефните тапети, които създават триизмерен оптичен ефект - интересно решение, което няма как да не се забележи. Ако са съчетани правилно с останалите елементи, създават силно запомнящ се акцент.

Използвайте този вид тапети пестеливо. Те създават интересна, но по-натрапчива визия. Използвани в неподходящо съчетание, могат да създадат усещане за дискомфорт.

Текстилните тапети са прекрасен завършек на по-класически интериори. Но също така има и много модерни и свежи десени. Те придават много уют на помещението.

Текстилните тапети са по-трудни за поддържане. Не ги използвайте в помещения с много миризми, защото те ще ги попият. Има и специално обработени текстилни тапети, при които този недостатък е премахнат, но трябва предварително да се поинтересувате от характеристиките им.

Освен изброените видове тапети в магазините можете да откриете още текстилни, велурени, метализирани, акрилови, влагоустойчиви и други видове тапети.

Без значение е на кой вид ще се спрете, импровизирайте и придайте на своя дом модерно звучене!

Хартиени тапети

Те се състоят от един или няколко слоя хартия, украсени с най-разнообразни цветове. Този вид тапети е един от най- прилаганите методи за украсяване на стени и тавани, заради своята ниска цена.

Текстилни тапети

Те са едни от най-скъпите и се явяват като символ на престиж. Предпочитани заради своите екологични и антистатични свойства, този вид тапети са обособени в две основни категории:

 • Текстилни тапети, които са изградени на базата на синтетични тъкани.
 • Текстилни тапети, които са изградени на базата на натурални тъкани, при които себестойността е доста по-висока.

Тук трябва да се подчертае, че този материал е доста капризен и не се препоръчва използването му в помещения, където лесно могат да бъдат изцапани например в кухня.

Винилови тапети

Виниловите тапети са направени от съвременни синтетични материали, което ги прави въздухонепроницаеми. Притежават множество предимства, могат да се мият, способни са да имитират всякакви рисунки, те са в състояние да прикрият неравностите по вашите стени или тавани. Този вид тапети са много подходящи за облицоване на кухни и коридори, но не и за спални и детски стаи.

Съединяването на ръбовете не личи при залепване на винилови тапети. Те лесно се почистват и са устойчиви на слънчева светлина.

Виниловите тапети могат да се боядисват, при това може да се нанася боя многократно.

Растителни тапети

Те са направени изцяло от натурални съставки. При направата им се използват влакна на бамбук, степна трева и папирус и други. Различното качество за този вид тапети е тяхната ръчна изработка по оригинални технологии, от където се явява и тяхната висока цена. Съществен недостатък на растителните тапети е бързото им избледняване под въздействието на околната среда и други фактори.

Релефни тапети

Произвеждат се от двупластова първокачествена хартия. При тях самият десен е релефен. Иман голяма трайност.

Еднокомпонентни тапети

Произвеждат се от еднопластова първокачествена хартия. След като се отпечата цветът се добавя и релефна декорация. Трайността им е по-ниска в сравнение с другите.

Стъклен текстил

Произвежда се при изсушаване в пещ на фини стъклени фибри. Тези стъклени фибри след това се втъкават като тъкан. Преди залепването на този вид тапети повърхността трябва да бъде добре подготвена.

Тапети от фибростъкло

Те са изградени на основата на натурални продукти като кварцов пясък, доломит и сода. Отличават се също така със своята отлична здравина, тъй като при тях отсъстват органични материали, което предотвратява появата на мухъл.

Фото тапети

Тапети с ПВЦ покритие и влийс основа. Отлична степен на водоустойчивост и отлична светлоустойчивост.

* * *

С всичките видове тапети могат да се декорират жилищни помещения, хотели, ваканционни селища, административни сгради, офиси, банки, търговски обекти, казина, ресторанти, болници, детски градини и др.

Те имат предимството да внасят неповторим уют и топлина във всяко помещение, да добавят стил и класа, да внушават настроения, притежават силата да създават зрителна измама за размера на стаята или пространството и най-важното - придават уникалност и красота.

Тапетите имат усъвършенстван производствен процес и с най-добрите технологични линии в Европа и света се постига отлично качество на продуктите.

Тапетите имат сертификати за качество, в производството им не се използват вредни за околната среда материали.

Тапетите се правят от нови материали и с различни десени, релефи и възможности за комбинации.

Освен това повечето модерни тапети имат специални покрития, които ги правят едновременно лесни за почистване и поддръжка.

Предлагат се тапети, които са антибактериални и имат специална повърхност, която не позволява надраскване.

Всичко това прави тапетите изключително популярни, подходящи и предпочитани за създаване на уникален и красив интериор на вашия дом или офис.